Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ελευθεροτυπία: Στις 19 ξανά για «99»


Συνεχίζεται τη Δευτέρα 19/3 η δίκη που θα κρίνει την ένταξη ή όχι της «Ελευθεροτυπίας» στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Υπενθυμίζουμε ότι οι απλήρωτοι από τον Αύγουστο εργαζόμενοι (770 συνολικά, ενώ περίπου 100 αποχώρησαν χωρίς αποζημιώσεις) βρίσκονται σε απεργία διαρκείας από τις 22 Δεκεμβρίου με τη μορφή  επαναλαμβανόμενων 48ωρων. 



της Αφροδίτης Πολίτη




Στο διάστημα αυτό έχουν εκδώσει 2 απεργιακά φύλλα και  έχουν ψηφίσει σταθερά στις συνελεύσεις τους ενάντια στην υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99, αποφασίζοντας με συντριπτικές πλειοψηφίες να παρουσιάσουν στο δικαστήριο κύρια παρέμβαση κατά του  99. Επίσης ζήτησαν και σε ένα βαθμό κατάφεραν με προφορική τουλάχιστον δέσμευση  να εξαιρεθούν του «κουρέματος» δεδουλευμένων και αποζημιώσεων Η δέσμευση αυτή όμως δεν έχει πρακτική ισχύ όταν ήδη για παράδειγμα το νέο μπίζνες-πλαν προβλέπει εξόφληση των δεδουλευμένων σε βάθος 18 μηνών και μειώσεις μισθών του ύψους του 60%!  Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα κουρεύονται δραματικά και οι αποζημιώσεις, οι οποίες υπολογίζονται με βάση τους δύο τελευταίους τσεκουρωμένους μισθούς.

         Οπως έγραφε και το πρώτο απεργιακό φύλλο που εξέδωσαν (15/2) η φάμπρικα του άρθρου 99 πουλάει ελπίδα, συνήθως φρούδα, στους εργαζόμενους και κερδίζει πολύτιμο χρόνο για τον εργοδότη, κατά τον οποίο συχνά αποψιλώνει την επιχείρηση από περιουσιακά στοιχεία, τα μεταβιβάζει ή ξεκινά νέα δραστηριότητα.  Η μέθοδος «αφήνω τη χρεωμένη εταιρεία να βουλιάζει με τους εργαζόμενους ομήρους στο άρθρο 99 και προχωράω σε νέο εταιρικό σχήμα, με πολύ λιγότερους πρόθυμους» έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν, και ίσως αυτό εξηγεί και την εύρεση υπογραφών υπέρ του άρθρου 99 την τελευταία στιγμή.

Περίπου 100 υπογραφές «πρόσθετης παρέμβασης» παρουσιάστηκαν το πρωί της περασμένης Τετάρτης στο δικαστήριο, πολλές εκ των οποίων, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, αποσπάστηκαν το Σαββατοκύριακο, με  υποσχέσεις αλλά και απειλές του τύπου «Αν δεν μπει στο 99 πτωχεύει». Αυτό είναι  το κύριο ψευδοδίλημμα το οποίο εκβιαστικά θέτει η εταιρεία στους απλήρωτους εργαζόμενους, επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική προπαγάνδα «Μνημόνιο ή Χρεοκοπία». Φυσικά οι περισσότεροι εργαζόμενοι της Χ.Κ. Τεγόπουλος, όπως αντίστοιχα οι εργαζόμενοι και άνεργοι της Ελλάδας, έχουν ήδη πτωχεύσει οικονομικά  και με τη συναίνεσή τους, που αποσπάται με δόλια μέσα,  παρατείνουν και νομιμοποιούν το ολοκληρωτικό τους ξεζούμισμα μέχρι εξόντωσης.

Το «όχι στο 99» των εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία δεν είναι μονοσήμαντο. Είναι όχι στην κοροϊδία, τον εκβιασμό,την υφαρπαγή της ζωής και των δικαιωμάτων μας. Το «ναι στο99 » όσων συμπλέουν με την εργοδοσία  σημαίνει ναι στην ατομική συνδιαλλαγή, ναι στο ξεπούλημα των συναδέλφων, ναι στο σκύψιμο του κεφαλιού. Οσο και αν δεν μας αρέσουν οι εμφυλιοπολεμικές διαθέσεις οι πλευρές έχουν ήδη χωριστεί, και το ερώτημα, όπως λέει και το αμερικάνικο τραγούδι των ανθρακωρύχων,  είναι «Which Side Are you On?»