Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Λεφτά υπάρχουν! Στις επιχειρήσεις...


Δύο χρόνια πριν, κυριαρχούσε το σύνθημα του Γ. Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν!». Από τότε και μέχρι σήμερα, το σύνθημα αυτό αντιστράφηκε, για να δικαιολογηθεί η άγρια επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των εργοδοτών στα λαϊκά δικαιώματα. Να όμως που ήρθε η δημοσίευση ορισμένων οικονομικών στοιχείων, για να μας δείξει ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε δίκιο: «Λεφτά υπάρχουν!». Σε ποιους ανήκουν όμως;




Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, τα λειτουργικά κέρδη των 248 εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων ανήλθαν σε 2,1 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2011. Τα κέρδη μετά από τους φόρους (καθαρά κέρδη) αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2010 και κατά 15% για τις 77 πρώτες σε κερδοφορία επιχειρήσεις.

Πού θεμελιώθηκαν αυτά τα κέρδη; Σε δύο πυλώνες: Στα μέτρα που μείωσαν τις εργατικές αποδοχές και αύξησαν την ελαστική κι επισφαλή εργασία, και στις νέες φοροελαφρύνσεις προς το κεφάλαιο, που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Σε δυο πυλώνες που αποκαλύπτουν την ταξική ουσία του αντεργατικού πραξικοπήματος κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ.

Μια ματιά στους «πρωταθλητές» των κερδών είναι αποκαλυπτική για το μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων. Στην πρώτη θέση, από άποψη όγκου λειτουργικών κερδών φιγουράρουν ο ΟΤΕ (393,3 εκατ. ευρώ), η ΔΕΗ (327,6 εκατ. ευρώ), ο ΟΠΑΠ (214,1 εκατ. ευρώ), η Εθνική Τράπεζα (177,1 εκατ. ευρώ) και τα ΕΛΠΕ (164,2 εκατ. ευρώ), ενώ στην πρώτη θέση από άποψη αύξησης των καθαρών κερδών βρίσκεται η ΕΥΔΑΠ με το εκπληκτικό 3.001 %!

Ανάλογα είναι τα στοιχεία για την ελληνόκτητη ναυτιλία: Oι έλληνες εφοπλιστές βρίσκονται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ελέγχοντας το 14,33% της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Μήπως, ήρθε η ώρα το κίνημα να επιβάλει να παρθούν τα «λεφτά που υπάρχουν» από αυτούς που τα έχουν και να δοθούν στους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου;