Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Εργατική απάντηση στην κρίση

Αποφασιστικά στη μάχη των εκλογών



Οι εκλογές για τοπική διοίκηση σε δήμους και περιφέρειες πραγματοποιούνται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια ιστορικού μεγέθους επίθεση στην εργατική τάξη από τους κεφαλαιοκράτες και την κυβέρνησή τους, με στόχο την κατεδάφιση των εργατικών κατακτήσεων.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ*


Με αυτόν τον τρόπο απαντάνε στην καπιταλιστική κρίση, σύμφωνα με τα συμφέροντα της τάξης τους, οδηγώντας την εργατική τάξη στην εξαθλίωση. Σ’ αυτήν την περίοδο, καθώς η αστική τάξη δεν αρκείται σε επιμέρους ανατροπές αλλά επιδιώκει το συνολικό ξεθεμελίωμα των εργατικών δικαιωμάτων για να μπορέσει να διατηρήσει τα προνόμιά της, να φτηνύνει την εργατική δύναμη, να αντιρροπήσει την πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους και να αντιμετωπίσει την κρίση, η δυνατότητα φιλεργατικής μεταρρυθμιστικής πολιτικής και ενσωμάτωσης της εργατικής τάξης αλλά και άλλων στρωμάτων, περιορίζεται στο ελάχιστο. Σύμπτωμα αυτής της κατάστασης είναι η ρευστότητα στο αστικό κομματικό σκηνικό που εκδηλώνεται και με τη δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών. Στόχος είναι η αποτελεσματική αναδιάταξη του κομματικού συστήματος ώστε να απορροφήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια και τις εκρήξεις που είναι πιθανές το αμέσως επόμενο διάστημα.
Στην επίθεση των καπιταλιστών, η απάντηση της εργατικής τάξης και του κινήματός της μπορεί να είναι μόνο επαναστατική. Ένα πρόγραμμα από τη σκοπιά της εργατικής τάξης πρέπει να δίνει περιεχόμενο στο σύνθημα «να πληρώσουν την κρίση οι καπιταλιστές», να απαντάει επαρκώς στην επίθεση που δέχεται, να αποτελεί πολιτική πρόταση και να δείχνει τη διέξοδο. Η εργατική απάντηση πρέπει να θέσει στόχους που απαιτούν απαλλοτρίωση καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, πρέπει να βάλει στο στόχαστρο την αστική ταξική κυριαρχία.
Η άρνηση πληρωμής του χρέους - η διαγραφή του, αποτελεί κρίσιμο κρίκο για την απάντηση στα προβλήματα, για την ικανοποίηση εργατικών και λαϊκών διεκδικήσεων, σε συνδυασμό με την αποχώρηση απ’ το ευρώ και την ΕΕ και την εκδίωξη του ΔΝΤ.
Αναγκαία αιτήματα - στόχοι μιας εργατικής απάντησης είναι επίσης:  Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση και λειτουργία τους με εργατικό έλεγχο. Κρατικοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, χωρισμό εκκλησίας - κράτους, από-υπαλληλοποίηση των παπάδων και ολόκληρης της εκκλησιαστικής ιεραρχίας. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών και των φτωχών αγροτών, η ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και αγροτών.
Μείωση των στρατιωτικών δαπανών, κατάργηση του επαγγελματικού στρατού, επιστροφή όλων των τμημάτων από αποστολές στο εξωτερικό, διάλυση των ειδικών μονάδων της αστυνομίας όπως ΜΑΤ, ομάδες Δ, η αποχώρηση απ’ το ΝΑΤΟ κ.λπ. Τιμωρία και αποπομπή όλων όσων έχουν εμπλακεί σε πράξεις βίας ενάντια στο κίνημα.
Ικανοποίηση των ώριμων και δίκαιων αιτημάτων του κινήματος για δουλειά, 7ωρο-35ωρο-5νθήμερο, αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα και στις συντάξεις, διασφάλιση της αναβαθμισμένης ύπαρξης της δωρεάν υγείας, παιδείας, πρόνοιας, κοινωνικής ασφάλισης κ.λπ.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την καταδίκη του «Καλλικράτη», ως αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης, αποτελούν μερικά από τα στοιχεία που είναι απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός εργατικού προγράμματος.
Μ’ ένα τέτοιο πρόγραμμα επιδιώκουμε να οικοδομηθεί ενιαίο μέτωπο όλων των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν συμφέρον από μια τέτοια διέξοδο. Παλεύουμε επίσης και προτάσσουμε την αναγκαιότητα για ένα πολιτικό μέτωπο όλων εκείνων των δυνάμεων, που έχουν στο πρόγραμμά τους ανάλογα αιτήματα -στόχους, που έχουν αναφορά στην εργατική τάξη και στην προοπτική της. Με αυτό το πρόγραμμα επιδιώξαμε και την παρέμβαση στις εκλογές για την περιφερειακή και τοπική διοίκηση, θεωρώντας πως οι κομμουνιστές οφείλουν να αξιοποιήσουν κάθε μάχη για να αναδείξουν την εργατική απάντηση στην κρίση, να αναδείξουν την αναγκαιότητα της δικτατορίας του προλεταριάτου, να διεκδικήσουν την εφαρμογή του προγράμματός τους. Οι κομμουνιστές έχουν χρέος να ενοποιήσουν δυνάμεις στην κατεύθυνση μίας εργατικής κυβέρνησης. Η σημερινή κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος βάζει ως καθήκον τη δημιουργία ενιαίου μετώπου για την ανατροπή της αστικής κυριαρχίας.
Εκτιμάμε ότι οι εκλογές στις περιφέρειες και στους δήμους έχουν πολιτικό χαρακτήρα και θα παράγουν πολιτικό μήνυμα που θα επιδράσει στους ρυθμούς εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής κι επομένως το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν δυσμενέστερο για τα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ), ενώ πρέπει να ηττηθούν και να απομονωθούν τα ψηφοδέλτια των δυνάμεων που στηρίζουν ουσιαστικά το μνημόνιο και την πολιτική της αστικής τάξης (Οικολόγοι, Δημοκρατική Αριστερά). Καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να υπάρχει στους τυχοδιωκτισμούς και τη διαχειριστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με όποια απόχρωση κι αν εμφανίζονται.
Επιδίωξή μας είναι η παρέμβαση στις εκλογές με το σύνολο του προγράμματός μας. Επιχειρήσαμε γι’ αυτό και για την ανάδειξη στόχων -αιτημάτων, να συνεργαστούμε με τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και άλλες αριστερές - κομμουνιστικές δυνάμεις. Στις διαδικασίες συγκρότησης ψηφοδελτίων αντιμετωπίσαμε αντιρρήσεις και ταλαντεύσεις σε σχέση με κρίσιμα ζητήματα. Οι ταλαντεύσεις αυτές εκδηλώθηκαν με ακραία εκφυλιστικό τρόπο στη συγκρότηση ψηφοδελτίου στο Δήμο Πάτρας. Παρά τα προβλήματα, πρόθεσή μας είναι η συνεργασία ακόμα και με τους πιο ασταθείς συμμάχους, με κριτήριο την ανάδειξη της εργατικής απάντησης στην κρίση και την ανάδειξη της επαναστατικής προοπτικής. Σ’ αυτή την προοπτική δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη των εκλογών.

* Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική,
    μέλος της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ανασύνταξη.

0 Τοποθετησεις: