Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ψηφοδέλτιο Γ. Δημαρά :Η ΟΝΝΕΔ γέμισε το «Άρμα»!

Μεταγραφές και λαμπερά ονόματα
  
Αποπροσανατολισμός και κρυφή νεοφιλελεύθερη ατζέντα υπάρχει μόνο πίσω από το λεγόμενο φαινόμενο Γ. Δημαρά. Ο διαγραμμένος βουλευτής, που οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν ανάμεσα στις πρώτες θέσεις του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών για την Αττική, υιοθετεί μεν τη συμβατή με τις λαϊκές προσδοκίες και απαιτήσεις αντι-μνημονιακή ρητορική, ωστόσο δεν παίρνει διαζύγιο από τις σοσιαλδημοκρατικές του καταβολές και πεποιθήσεις, την ίδια στιγμή που όπως αποδεικνύεται, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ




Η σύνθεση του ψηφοδελτίου στο οποίο τέθηκε επικεφαλής ο Γιάννης Δημαράς είναι αποκαλυπτική του συγκρητισμού ρευμάτων που επιχειρεί το εγχείρημά του: «Αντάρτες» από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, στελέχη προερχόμενα από το ΔΗΚΚΙ και το κόμμα του Στέλιου Παπαθεμελή, μαζί με τα λεγόμενα «λαμπερά» ονόματα, αποκαλύπτουν τον «πλούτο» απόψεων αλλά και την απόλυτη ένδεια πολιτικού στίγματος του συνδυασμού. Χαρακτηριστικότερη είναι ίσως η περίπτωση του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ και υποστηρικτή της Ντόρας Μπακογιάννη στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Κουρούση, ο οποίος μάλιστα κατά τη διακυβέρνηση K. Καραμανλή, είχε χρηματίσει γενικός γραμματέας στα υπουργεία Απασχόλησης και Ναυτιλίας και τώρα έχει τη θέση υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη με τον Γ. Δημαρά. Στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ ήταν και ο Νίκος Κόκκινος, που τώρα συμμετέχει στο Άρμα Πολιτών. Τι σημαίνουν αυτές οι μεταγραφές στο ψηφοδέλτιο Γ. Δημαρά; Πρώτα απ’ όλα, πως δεν υπάρχει πολιτική ταυτότητα του συνδυασμού, παρά μόνο το μεταμοντέρνο πολιτικό δόγμα ότι δεν έχει σημασία η ιδεολογία, αλλά η διαχείριση της συγκεκριμένης κατάστασης. Επιπλέον, η πολυσυλλεκτικότητα αυτή έχει στενή σύνδεση με τη γενικότερη κρίση του πολιτικού συστήματος, που υποχρεώνει σε ευρύτερες πολιτικές αναδιατάξεις κορυφής, ώστε η λαϊκή δυσαρέσκεια να εκτονώνεται σε μη ανατρεπτική κατεύθυνση.

Άλλωστε, πέρα από την αντίθεση στο μνημόνιο, οι γέφυρες του Γιάννη Δημαρά με το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα ανοιχτές. «Με το ΠΑΣΟΚ, ενηλικιώθηκα πολιτικά. Δεν είμαι αχάριστος. Ήταν μια σχέση αγάπης και σύγκρουσης. Είναι ένας μεγάλος πολιτικός και κοινωνικός χώρος, από τον οποίο δεν παίρνει διαζύγιο το μυαλό και η ψυχή», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα e-αυτοδιοίκηση ο ανεξάρτητος βουλευτής. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι ο Γιάννης Δημαράς θεωρεί τομή μόνο την ψήφιση του μνημονίου από το ΠΑΣΟΚ και όχι όλη την πορεία νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης του κόμματος από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα.

0 Τοποθετησεις: