Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

"Ψαλίδι" στις επικουρικές

Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που δίνουν τα χαρακτηρισμένα ως ελλειμματικά επαγγελματικά ταμεία προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. Ένα μόλις μήνα μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου που προβλέπει αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ήρθε η ώρα και των επικουρικών να περάσουν από τη δαμόκλειο σπάθη της κυβέρνησης.





«Οι αναπροσαρμογές των συντάξεων, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο και με βάση τα αποτελέσματα των μελετών που θα γίνουν το 2011, θα ξεκινήσουν σταδιακά το 2012 και ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος του κάθε ταμείου», είπε ο υφυπουργός Εργασίας, στέλνοντας μήνυμα ότι οι μέρες που ξημερώνουν για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, ακόμη και μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ, δεν θα είναι καθόλου καλές.
Η μείωση των επικουρικών συντάξεων θα γίνει σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου (άρθρο 15) που υποχρεώνει τα επικουρικά ταμεία να αποστείλουν στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή στοιχεία για τη σχέση συνταξιούχων και ασφαλισμένων. Υγιής σχέση έχει οριστεί η αναλογία ενός συνταξιούχου ανά τέσσερις ασφαλισμένους, τη στιγμή που στα περισσότερα ταμεία η σχέση αυτή έχει διαμορφωθεί στην αναλογία 1 προς 2. Στην ουσία δηλαδή, προαναγγέλθηκε η δραστική μείωση των περισσότερων επικουρικών συντάξεων. Τόσο ο υπουργός Α. Λοβέρδος όσο και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης υπογράμμισαν ότι «δεν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα [...] ούτε και θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων», κάτι που βεβαίως καθόλου δεν καθησυχάζει τους ασφαλισμένους που είδαν τα δικαιώματά τους να κατεδαφίζονται σε μία μόλις ψηφοφορία από το νέο Ασφαλιστικό της κυβέρνησης, την ώρα που και τότε υπήρχαν ανάλογες διαβεβαιώσεις. Άλλωστε, στη ίδια συνέντευξη ο Γ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι «το συνολικό έργο που χρειάζεται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι μεγάλο», αφήνοντας ένα ακόμη παράθυρο για νέες επεμβάσεις.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ανακοίνωσε ακόμα ότι φέτος θα εξοικονομηθούν 4,07 δισ. ευρώ: Από αυτά, το 1,2 δισ. θα το εξασφαλίσει από την ουσιαστική κατάργηση του 13ου και 14 ου μισθού, τα 800 εκατ. ευρώ από την περιστολή των δαπανών των κλάδων υγείας και κυρίως στο φάρμακο και τα 850 εκατ. από ρυθμίσεις οφειλών. Συνολικά στο ασφαλιστικό σύστημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τόνισε πως επέρχεται μείωση των συντάξεων κατά μέσο όρο 7%.