Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Οι εκλογές, η κοινή δράση και το ΝΑΡ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ


Συνεδρίαζε χθες το απόγευμα η Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΡ συζητώντας τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκτιμήσεις για την πορεία των αγώνων, τις πολιτικές πρωτοβουλίες του ΝΑΡ για την αντεπίθεση του κινήματος, για την ανατρεπτική κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς και των πρωτοπόρων τάσεων του κινήματος, καθώς και την παρέμβαση στις εκλογές για περιφέρειες και δήμους. Στην εισήγηση του Γραφείου αναδεικνύεται ο καθαρά πολιτικός χαρακτήρας των εκλογών και προτείνεται η συγκρότηση πλατιών αντικαπιταλιστικών ψηφοδελτίων, με την ενεργή συμβολή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για να εκφραστεί το ανατρεπτικό τρίτο ρεύμα στην Αριστερά, σε διάκριση με ΚΚΕ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με επιδίωξη κοινής δράσης στη βάση αρχών με όλες τις μαχόμενες ανεξάρτητες δυνάμεις της Αριστεράς.




Αναφορικά με την κοινή δράση, το Γραφείο του ΝΑΡ προτείνει την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανατρεπτική κοινή δράση, με βάση ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικών στόχων πάλης (ανατροπή του μνημονίου και της κυβέρνησης κεφαλαίου - ΔΝΤ -ΕΕ, αύξηση μισθών και απαγόρευση απολύσεων, παύση πληρωμών - διαγραφή του χρέους, απειθαρχία και ρήξη με την ΕΕ - έξοδος από την ευρωζώνη, κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο και χωρίς αποζημίωση, συμβολή σε ένα ανεξάρτητο ενωτικό εργατικό και λαϊκό κέντρο αγώνα, σε διαχωρισμό από τις υποταγμένες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ κ.λπ.) και με υποκείμενο ένα ταξικά ανασυγκροτημένο πολιτικό μαζικό κίνημα εργαζομένων και νεολαίας. Το ΝΑΡ, στο πλαίσιο και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα συμβάλει σε μια προωθητική πολιτικά ενωτική παρέμβαση, την ώρα που εμφανίζονται πρωτοβουλίες κοινής δράσης από διάφορες πλευρές. Το ΝΑΡ βεβαίως δεν συμμετέχει στο «Αριστερό βήμα διαλόγου και κοινής δράσης», η συγκρότηση του οποίου ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη, εκτιμώντας ότι από πλευράς περιεχομένου αλλά και τρόπου συγκρότησης δεν είναι επαρκές, παρά το ότι εκφράζει γνήσιες διαθέσεις υπέρ της κοινής δράσης. Σε συνολικό επίπεδο, το ΝΑΡ τονίζει την αναγκαιότητα αντικαπιταλιστικής απάντησης, παλεύοντας για τη συγκρότηση του αντίστοιχου μετώπου.
Οι διάφορες τάσεις του κατακερματισμένου χώρου του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να αξιοποιήσουν τη διάθεση για κοινή δράση ως συνδετική ύλη μίας χρήσης για την ανασυγκρότησή του, επιδιώκοντας τη δορυφοροποίηση αγωνιστών και ομάδων της ευρύτερης Αριστεράς. Από την άλλη, το ΚΚΕ παραμένει στη λογική του πολιορκημένου φρουρίου. Η ανάγκη για ανατρεπτική κοινή δράση θα αναμετρηθεί και με αυτές τις δυσκολίες.