Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ο Νετανιάχου στο προεκλογικό κάδρο του Ομπάμα


ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ
Λένε ότι η πολιτική είναι μια ιστορία συμβολισμών και ο Μπαράκ Ομπάμα βάλθηκε να το αποδείξει στη συνάντηση που είχε με τον ακροδεξιό πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, στο Λευκό Οίκο. Δεκάδες φωτογράφοι, εικονολήπτες και δημοσιογράφοι κατέκλυσαν το οβάλ γραφείο για να απαθανατίσουν τη θερμή, σχεδόν θεατρική χειραψία των δύο ηγετών και να καταγράψουν τις δηλώσεις ειλικρινούς και αδιάρρηκτης συνεργασίας.



«Πιστεύω ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός θέλει την ειρήνη» δήλωσε ο Ομπάμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επαναληφθούν οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων (που κατέρρευσαν τον Δεκέμβριο του 2008, μετά την αιματηρή εισβολή στη Γάζα), πριν τον Σεπτέμβριο και την εκπνοή του 10μηνου, δήθεν, μορατόριουμ που έχει επιβάλει το Ισραήλ στην επέκταση των εβραϊκών οικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Προσηλωμένος στηνŸ ειρήνη, δήλωσε και ο Νετανιάχου, αναφέροντας ότι «είναι καιρός για απευθείας συνομιλίες».
Τι άλλαξε λοιπόν από το παγωμένο κλίμα που είχε επικρατήσει στην προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών τον περασμένο Μάρτιο στο Λευκό Οίκο, όταν ο Ομπάμα είχε απαγορεύσει την παρουσία φωτογράφων και δημοσιογράφων; Ήταν τότε που το Ισραήλ είχε ανακοινώσει την κατασκευή 1.600 νέων κατοικιών εποίκων στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, την ώρα μάλιστα που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Απλά, ο Ιούλιος είναι κοντά πλέον στον Νοέμβριο, οπότε και θα διεξαχθούν οι ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση της αμερικανικής Βουλής και του ενός τρίτου της Γερουσίας, κι ο Ομπάμα δεν θέλει να χάσει την υποστήριξη του πανίσχυρου στην Αμερική εβραϊκού λόμπι. «Ο Νετανιάχου είναι πλέον πολύ σημαντικός για τον Ομπάμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής» γράφει με έντονη δόση ειρωνείας η γαλλική Φιγκαρό. «Οι Δημοκρατικοί φοβούνται ότι αν χάσουν και τη στήριξη της κοινότητας των αμερικανο-εβραίων (ψήφισε Ομπάμα σε ποσοστό 78% στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές) θα απωλέσουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.
Για το λόγο αυτό άλλωστε ο Ομπάμα απέφυγε να ζητήσει δημοσίως από τον Νετανιάχου να σταματήσει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών, απευθύνοντας απλώς έκκληση για απευθείας συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους. Όπως ήταν φυσικό, η Παλαιστινιακή Αρχή αντέδρασε επιφυλακτικά, καταλαβαίνοντας ότι τουλάχιστον μέχρι τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές, η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ. «Δεν θέλουμε άλλα λόγια, αλλά πράξεις» δήλωσε ο Σάεμπ Ερεκάτ, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, αισθανόμενος ότι οι πιέσεις θα είναι περισσότερες προς την παλαιστινιακή πλευρά.
Η επέκταση των οικισμών εβραίων εποίκων στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στα υψίπεδα του Γκολάν, σε συνδυασμό με τον εγκληματικό αποκλεισμό της Γάζας, αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια για την όποια επανάληψη των ισραηινο-παλαιστινιακών συνομιλιών. Η ισραηλινή οργάνωση «Ειρήνη Τώρα» καταγγέλλει μάλιστα ότι ποτέ δεν σταμάτησε η κατασκευή νέων οικισμών εποίκων, παρά το δήθεν μορατόριουμ που επέβαλε τον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση Νετανιάχου μετά από πιέσεις του Ομπάμα.
Η Ουάσινγκτον, βλέποντας την επιρροή της να έχει μειωθεί σημαντικά στη Μέση Ανατολή μετά την αποτυχημένη εισβολή στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, αναγκάζεται για τα μάτια του αραβικού κόσμου να κρατά κάποιες αποστάσεις από το Ισραήλ. Όπως σημειώνει ο δρ. Άντονι Κόρντεσμαν, αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, «η δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ δεν μπορεί να δικαιολογήσει κάθε άσκοπη ενέργεια της ισραηλινής κυβέρνησης». Ο ίδιος ο επικεφαλής της Μοσάντ, Μέιρ Νταγκάν, δήλωσε ότι μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Αμερική χρειάζεται λιγότερο το Ισραήλ. Άλλωστε και το ίδιο το Ισραήλ είναι σήμερα περισσότερο αδύναμο, πολιτικά και στρατιωτικά. Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Λίβανο και στη Γάζα στέφθηκαν με αποτυχία.